Thursday, May 26, 2011

Mentoring, επιχειρηματικότητα & νέα γενιά

Την προηγούμενη εβδομάδα μου ζητήθηκε να κάνω μια σύντομη παρουσίαση σε μια συνάντηση που αφορούσε θέματα mentoring και coaching για τους νέους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι οργανωτές μου ζήτησαν να εστιάσω σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και σε περιπτώσεις νέων που αναζητούν ορίζοντες έξω από την Ελλάδα, όχι κατ' ανάγκην μεταναστεύοντας, αλλά με αναζήτηση ζωτικού χώρου για τις δραστηριότητές τους πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα slides της παρουσίασης:


Ακολουθεί μια (επεξεργασμένη) απομαγνητοφώνηση:


"Η δυναμική της συγκυρίας είναι δεδομένη. Προβληματικά σημεία υφίστανται σε κάθε άξονα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ας σταθούμε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπιών, ως γεννήτορα νέων δυναμικών, νέων τάσεων και υπερβάσεων. Η στροφή στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία αποτελούν κεντρικά σημεία της όποιας πιθανής πολιτικής ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Σειρά κρατικών πολιτικών προσπάθησαν στο παρελθόν να ακουμπήσουν προβληματικά σημεία, ωστόσο το σύνολο των πολιτικών κρίνεται ως αποσπασματικό – και σε ένα βαθμό πρόχειρο. Φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για το κράτος να παρέμβει με επιτυχημένο τρόπο σε τέτοια θέματα, ειδικά όταν προσπαθούμε να αποκαθηλώσουμε την κακώς νοούμενη κρατικοδίαιτη νοοτροπία από την επικρατούσα θέση της στο ελληνικο μεταπολιτευτικό κοινωνικό τοπίο.

Η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινά από νωρίς. Ο κυρίαρχος δρόμος να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, πέρα από τη διδασκαλία της στο σχολείο, είναι μέσω της δημιουργίας θετικών προτύπων/παραδειγμάτων. Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να είναι προσβάσιμα και να μπορεί να τα εισπράξει ένα νέο παιδί, ανεξάρτητα από οικονομικό/κοινωνικό background. Αντίστοιχης σημασίας μπορούν να είναι και οι διαγωνισμοί καινοτομίας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί/ανακοινωθεί τέτοιες ενέργειες από τo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (E-nnovation), την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο – ενώ αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια του Openfund στο επίπεδο του seed funding για νέες επιχειρήσεις στο χώρο των ICT. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ινστιτούτο Νεολαίας προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τις δράσεις του ΣΕΝ/Junior Achievement, μιας εξαιρετικής ΜΚΟ, που υπό την καθοδήγηση της Έλενας Μαυρικάκη και με τη συμμετοχή πολλών εταιριών προσπαθεί να μπεί στο σχολείο την ώρα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και να διδάξει επιχειρηματικότητα, όχι απλά με ένα ακόμα σύγγραμμα, αλλά μέσω της δημιουργίας εικονικών επιχειρήσεων από τους μαθητές, υπό την εποπτεία στελεχών επιχειρήσεων. Κανένα κρατικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε εξίσου επιτυχημένα να αντικαταστήσει το ΣΕΝ – έτσι, κρίναμε σκόπιμο να το στηρίξουμε, με όσες δυνάμεις και χρηματοδότηση ήταν δυνατό, όπως πράξαμε και για το διαγωνισμό E-nnovation του ΟΠΑ.

Παράδειγμα επιτυχημένου κρατικού προγράμματος επιχειρηματικότητας αποτελεί το YOZMA, στο Ισραήλ, το οποίο ήταν ένα fund of funds, που σα στόχο είχε να συρρικνώσει το επιχειρηματικό ρίσκο και να ενισχύσει τη ρευστότητα των Venture Capitals. Αντίστοιχα, το βρετανικό StartupBritain, του οποίου «παιδί» είναι το ελληνικό StartupGreece, στοχεύει σημαντικά στο mentoring, έχοντας λάβει δεσμεύσεις από σειρά βρετανικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών ότι θα στηρίξουν σημαντικό αριθμό από τα startups που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του mentoring και την κεντρικότητά του στην επιχειρηματικότητα.

Με δεδομένα τα προβληματικά στοιχεία του κράτους - συγκυριακά και μή - είναι λίγες οι ενέργειες που μπορούν πραγματικά να έχουν αντίκτυπο. Το ιδεατό θα ήταν το κράτος στα επόμενα χρόνα να μπεί σε δυναμική industrial policy, να επιλέξει τομείς στους οποίους θα επενδύσει ερευνητικά (ΑΠΕ, αγροβιοτεχνολογία κλπ) και να βγεί όσο είναι δυνατό από τα πόδια του επιχειρηματία, κατεβάζοντας τον πήχυ των γνωστών εμποδίων (νομικό πλαίσιο, φόροι, γραφειοκρατία), δίνοντας ταυτόχρονα κάποια σημαντικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές/φοροελαφρύνσεις κλπ).

Ταυτόχρονα, εαν είναι δυνατό, πρέπει να στηριχτούν οι δυναμικές, εξαγώγιμες ενέργειες. Το πόνημα του Αρίστου Δοξιάδη «Shifting to Tradeables - How to Grow the Greek Economy» υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να στραφούμε σε εξαγώγιμες παραγωγικές δραστηριότητες. Μια επιτυχημένη ενέργεια πρέπει να είναι ταυτόχρονα και global και local (ή Glocal). Η Upstream και η Velti αποτελούν παραδείγματα «μαύρων κύκνων» της οικονομίας, που έχουν καταφέρει με βάση την Ελλάδα να γίνουν παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Η οικονομία μας έχει μικρό μέγεθος. Κάθε νέα επιτυχημένη προσπάθεια πρέπει να είναι a priori εξαγώγιμη. Η σκηνή των Venture Capitals στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, ενώ ο χώρος των Business Angels είναι ανοργάνωτος και η δράση τους αποσπασματική. Χρειάζονται λοιπόν οι γέφυρες. Μπορούμε να μεταφέρουμε μια νέα εταιρία στη Silicon Valley, τοποθετώντας εκεί τα sales της, κρατώντας δα; ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ikonoμόμως το R&D στην Ελλάδα; Μπορούμε να συνάψουμε τέτοιες συμφωνίες σε κρατικό επίπεδο με κάποιους από τους εκεί incubators; Ποιά είναι τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να οργανώσουμε καλύτερα την εδώ startup σκηνή, ξεκινώντας από την έρευνα και καταλήγοντας στους χρηματοδοτικούς γύρους, τη δημόσια προσφορά και την γεωγραφική επέκταση λειτουργιών για τις πιο πετυχημπου επιμένει.φικnoμένες περιπτώσεις

Το μήνυμα είναι ενα. Ας συνθέσουμε τις καλές ενέργειες που υπάρχουν. Ας τις κάνουμε γνωστές στο ευρύ κοινό. Οι άτυπες και τυπικές δικτυώσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την Ελλάδα που παράγει, που επιχειρεί, που καινοτομεί, που επιμένει."

2 comments:

  1. Πολύ σωστά τα επιχειρήματα, μπορείτε να μας δώσετε κι απάντηση στα τελευταία ερωτήματα που παραθέτετε?

    ReplyDelete
  2. Θα το επιδιώξω σε επόμενο post. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ReplyDelete